Πρωταθλήτρια Αττικής η Μελίνα Αθανασίου για το 2019 στην ΣΤ τάξη των Δημοτικών Σχολείων, στους Μαθητικούς Αγώνες της Αττικής

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΑΠΟ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ
ΜΑΤ ΜΕ ΙΠΠΟ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ     ΚΑΝΕ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΤ ΜΕ ΙΠΠΟ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΜΑΤ, ΚΑΡΦΩΜΑ, ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ, ΔΙΠΛΟ ΣΑΧ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, ΘΥΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ, ΤΣΟΥΓΚΣΒΑΝΓΚ, ΟΠΟΖΙΣΙΟΝ,ΚΛΠ


Στις 14 Ιουνίου 2019 ο Σύλλογος ολοκληρώνει τον κύκλο των προπονήσεών του και των αγωνιστικών του υποχρεώσεων
και θα παραμείνει κλειστός έως 10 Σεπτεμβρίου.
Το διάστημα αυτό έχουμε τα διεθνή καλοκαιρινά τουρνουά στα οποία μετέχουμε !
Θα τα ξαναπούμε τηλεφωνικά (6970.681.778) την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, με όσους δεν μιλήσουμε με email.
Προφανώς με πολλούς θα βρεθούμε σε κάποια τουρνουά !! Για ότι θέλετε, στείλτε email στο info@sask.gr
Η νέα προπονητική περίοδος και τα νέα τμήματα θα ξεκινήσουν από Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα των προπονήσεων θα το βρείτε λίγο παρακάτω (στην ανάρτηση).

Προβλήματα όταν αναλύουμε στο Σκάκι με Μηχανές Ανάλυσης

Πολλοί σκακιστές, βάζουν μια θέση που τους ενδιαφέρει στην ηλεκτρονική σκακιέρα κάποιου σκακιστικού προγράμματος, είτε εμπορικού είτε από αυτά που διατίθενται ελεύθερα, πατάνε το "κουμπί" της ανάλυσης και μέσα σε 1-2 λεπτά έχουν "υιοθετήσει" την κίνηση που προτείνει η μηχανή ανάλυσης ως την καλύτερη για την θέση. 
Ιδιαίτερα όταν θέλουν να λύσουν κάποιο πρόβλημα "ματ" είτε να βρεθεί κάποιο "τακτικό" στη θέση, η διαδικασία αυτή είναι συνήθως (αλλά όχι πάντα) επιτυχής, οπότε ο σκακιστής "συνηθίζει" στην γρήγορη ανάλυση. Εάν μάλιστα διαθέτει Η/Υ με γρήγορο επεξεργαστή και αρκετή μνήμη RAM και τον έχει "κατευθύνει" στην σκακιστική ανάλυση (με τεχνικές που υπάρχουν), τότε όλο και ευκολότερα εμπιστεύεται την κίνηση που η μηχανή ανάλυσης προτείνει ως την καλύτερη, έπειτα από λίγα λεπτά "υπολογιστικής σκέψης".
Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι σε περιπτώσεις όπου πρέπει να αξιολογηθεί μια κίνηση σε θέση με στατικά, στρατηγικά χαρακτηριστικά και απαιτείται ανάλυση πολλές φορές ωρών (ή και ημερών), για να καταλήξει κάποιος και να χρησιμοποιήσει με ασφάλεια το αποτέλεσμα μιας μηχανής ανάλυσης.

Δείτε κάποια παραδείγματα  :

Παίζουν τα λευκά και οι περισσότερες μηχανές δείχνουν γρήγορα την κίνηση 1.b3
Ένας απλός σκακιστής αμέσως βλέπει το πρόβλημα της κίνησης, αφού το 1. b3 θα ακολουθήσει 1...c3 και ο λευκός θα παίξει την υπόλοιπη παρτίδα χωρίς τον λευκοτετράγωνο αξιωματικό του που θα μείνει κλεισμένος στα τετράγωνα a2 και b1.


Εάν δεις ότι το 1.b3 δεν ικανοποιεί ως κίνηση, οπότε θα συνεχίσεις να ψάχνεις για κάτι καλύτερο, είσαι κοντά στο να ανακαλύψεις την κίνηση 1.Ra1 (πιθανώς και κάποια καλύτερη). Στον Η/Υ σου πόση ώρα χρειάζεται η μηχανή ανάλυσης για να βρει την κίνηση 1.Ra1 ;

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί η πιο κάτω θέση :


Οι καλύτερες μηχανές ανάλυσης δίνουν ένα καθοριστικό πλεονέκτημα στον λευκό της τάξεως του +2.2 περίπου (έως και +2.8) σχεδόν δηλαδή καθαρή νίκη για έναν έμπειρο παίκτη σε κανονικές συνθήκες αγώνων.
Ο έμπειρος σκακιστής όμως, σχεδόν αμέσως "βλέπει" ότι η θέση είναι ισόπαλη (0.00) αφού ο λευκός Βασιλιάς δεν μπορεί να εισέλθει στην παράταξη του μαύρου και να απειλήσει κάποιο πιόνι ενώ ο λευκός αξιωματικός ακόμη και εάν θυσιαστεί στο d5 δεν θα ανοίξει δρόμο για τον λευκό, αφού ο μαύρος θα "φάει" με το c6 πιόνι στο d5.
Στον Η/Υ σου πόση ώρα χρειάζεται η μηχανή ανάλυσης για να βρει ότι η θέση είναι ισόπαλη  ;

Θα επανέλθω με περισσότερα παραδείγματα.