ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΑΠΟ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ

ΜΑΤ ΜΕ ΙΠΠΟ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ     ΚΑΝΕ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΤ ΜΕ ΙΠΠΟ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΜΑΤ, ΚΑΡΦΩΜΑ, ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ, ΔΙΠΛΟ ΣΑΧ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, ΘΥΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ, ΤΣΟΥΓΚΣΒΑΝΓΚ, ΟΠΟΖΙΣΙΟΝ,ΚΛΠ

Δείτε τη βαθμολογία του Πρωταθλήματος και την πορεία της ομάδας μας το 2024 εδώ
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο θα γίνονται οι προπονήσεις την περίοδο Σεπτεμβρίου - Ιουνίου
( ακολουθώντας όταν υπάρχει σχετική οδηγία, το υγειονομικό πρωτόκολλο της ΓΓΑ )
    
Τα τμήματα της περιόδου 2023-24 ολοκληρώνονται το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
Εγγραφές νέων σκακιστών για τις προπονήσεις, γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου Σεπτεμβρίου - Ιουνίου.
Επικοινωνήστε με τη Νάντια Ανδρώνη στο 6970.6817.78 και στο nadia.androni @ gmail.com
για πληροφορίες σχετικά με τα τμήματα προπόνησης και τις εγγραφές των παιδιών


Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.)
Διαβάστε την εγκύκλιο της ΓΓΑ

ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 2016

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
Η Ε.Σ.Σ.Ν.Α. προκηρύσσει το Ομαδικό Κύπελλο Αττικής 2016 , το οποίο αποτελεί Περιφερειακό Κύπελλο του 34ου Πανελλήνιου Ομαδικού Κυπέλλου 2016 της Ε.Σ.Ο.

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
2.1 Ημέρες και ώρες των αγώνων ορίζονται :
Προκριματικός γύρος Σάββατο 16 Απριλίου 2016 ώρα 10:30
1ος γύρος: Κυριακή 17/4/2016 ώρα 10:30 φάση των 64
2ος γύρος: .... 15/5/2016 ........ 32
3ος γύρος: .... 22/5/2016 ........ 16
4ος γύρος: .... 29/5/2016 ........  8
5ος γύρος:..... 4-5/6/2016 ........ 4
Η ΕΣΣΝΑ διατηρεί το δικαίωμα μεταβολής του προγράμματος



2.2 Αίτημα ομάδας για χρονική μετάθεση αγώνα μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Διευθυντή Αγώνων για τεκμηριωμένα πολύ σοβαρό λόγο και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του αντίπαλου σωματείου. Ο αγώνας θα πρέπει να διεξαχθεί οπωσδήποτε πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία και ώρα του αντίστοιχου γύρου.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία-μέλη της ΕΣΣΝΑ με μία ομάδα

4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι αγώνες γίνονται με απλό σύστημα νοκ-άουτ και η νικήτρια ομάδα κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο.
Οι αγώνες θα διεξάγονται στις έδρες των σωματείων
Οι τέσσερις ομάδες που θα προκύψουν θα αγωνιστούν στην τελική φάση (final four) του Κυπέλλου Αττικής σε χώρο που θα ορίσει η ΕΣΣΝΑ.

5. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και επιπλέον χρόνο 30 λεπτών για το υπόλοιπο της παρτίδας Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

6. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

6.1 Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής. Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει με οποιαδήποτε σειρά 4 σκακιστές ανεξάρτητα από δυναμικότητα, φύλλο και ηλικία. Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ.&Υ. κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ.&Υ. πριν την έναρξη των αγώνων.
Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα αλλοδαπό σκακιστή , κοινοτικό ή μη, η δήλωση του οποίου θα γίνεται πριν την έναρξη της διοργάνωσης και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ΕΣΟ.

6.2 Η δήλωση του κοινοτικού ή του μη κοινοτικού αλλοδαπού σκακιστή πρέπει να γίνει στην Ε.Σ.Σ.Ν.Α. μέχρι την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ΕΣΟ, παραθέτοντας το ονοματεπώνυμο του συγκεκριμένου σκακιστή, τον ΑΜ ΕΣΟ καθώς και το FIDE ID του Επίσης ,σε περίπτωση δήλωσης μη κοινοτικού αλλοδαπού σκακιστή πρέπει να προσκομιστεί στην Ε.Σ.Σ.Ν.Α. αποδεικτικό μέσο της κατάθεσης του σχετικού παραβόλου στην Ε.Σ.Ο. Του παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία. Όσα σωματεία έχουν δηλώσει κοινοτικό σκακιστή-σκακίστρια για τα ομαδικά πρωταθλήματα δεν μπορούν να δηλώσουν άλλο εκτός αν δεν αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα με την ομάδα.


7. ΧΡΩΜΑΤΑ
Η ομάδα που παίζει «εντός έδρας» έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα «εκτός έδρας» έχει τα λευκά στη 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα.

8. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ
Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0 ή 0-3.5).

9. ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

10. ΔΙΑΦΟΡΑ
Για να αγωνιστούν οι σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες στις σκακιέρες τους τουλάχιστον (3) τρεις σκακιστές. Στην αντίθετη περίπτωση, λειτουργούν τα χρονόμετρά τους χωρίς να έχουν δικαίωμα να παίξουν κίνηση μέχρι να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός παρόντων.
Μηδενίζονται μετά πάροδο μιας ώρας από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης των αγώνων όλοι οι παίκτες που δεν έχουν προσέλθει στην σκακιέρα. Αν κανείς παίκτης, από τους δύο αντιπάλους, δεν παρουσιαστεί στην έναρξη, ο παίκτης που έχει τα λευκά κομμάτια, θα χάσει όλο τον χρόνο που θα περάσει μέχρι να αφιχθεί, εκτός αν ο διαιτητής πάρει διαφορετική απόφαση.
Αν δεν έχουν προσέλθει οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος από μία ομάδα τότε μηδενίζεται όλη η ομάδα. Στην περίπτωση αυτή κενές θεωρούνται οι σκακιέρες των παικτών που δεν έχουν παρουσιαστεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.

11. ΕΠΑΘΛΑ – ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ
Οι ομάδες που θα προκριθούν στο Final 4 Αττικής προκρίνονται στην επόμενη φάση του Ομαδικού Κυπέλλου Ελλάδας 2016 εφόσον αγωνιστούν και στους 2 αγώνες της Τελικής Φάσης. Σε αντίθετη περίπτωση δεν προκρίνονται χωρίς αναπλήρωση από την Αττική.
Στην 1η, 2η και 3η ομάδα, θ’ απονεμηθούν Κύπελλα.

12. ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ
Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 15 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίδει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

13. ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ
Η κλήρωση των ζευγαριών του προκριματικού (αν απαιτηθεί) και του 1ου γύρου θα γίνει δημόσια την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 και ώρα 17:00 δημόσια. Η κλήρωση των ζευγαριών των επόμενων γύρων θα γίνεται δημόσια κάθε Τρίτη βράδυ.
Αν απαιτηθεί προκριματικός γύρος θα αγωνιστούν σε αυτόν όσες ομάδες χρειαστεί, κατά σειρά α) με όσες δεν αγωνίστηκαν στα Ομαδικά Πρωταθλήματα Κατηγοριών Ε.Σ.Σ.Ν.Α. 2016 (εξαιρούνται οι ομάδες Α’ Εθνικής) β) Εναλλάξ από το τέλος της κατάταξης από τους ομίλους Β2 (θέσεις 12η-1η) και Β1(θέσεις 14η-1η).

14. ΚΛΗΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Στον πρώτο γύρο οι ομάδες “εντός έδρας” καθορίζονται με κλήρωση. Στους επόμενους γύρους ακολουθείται διαδικασία εξισορρόπησης χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα όπως στο Ελβετικό σύστημα. Σε περίπτωση ίδιας διαδοχής χρωμάτων διενεργείται κλήρωση.

15. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
15.1.Κάθε συνάντηση καλύπτεται υποχρεωτικά από διαιτητή που είναι καταχωρημένος στον Πίνακα Ορισμού Διαιτητών της Κ.Ε.Δ.
15.2.Το εντός έδρας σωματείο έχει την υποχρέωση να ενημερώνει την ΤΕΔ-ΕΣΣΝΑ (e-mail: tedessna@yahoo.gr και την ΕΣΣΝΑ essnamail@gmail.com, τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν τον κάθε αγώνα(Πέμπτη) για τον διαιτητή που προτείνει να διευθύνει τον αγώνα αποστέλλοντας και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (Τηλέφωνο , e-mail) ώστε να επιβεβαιωθεί η διαθεσιμότητά του.
Σε αντίθετη περίπτωση η ΤΕΔ-ΕΣΣΝΑ θα ορίζει τον διαιτητή του αγώνα , την αμοιβή του οποίου υποχρεούται να καλύψει το εντός έδρας σωματείο.

16. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Ενάντια σε απόφαση Διαιτητή, ασκείται ένσταση σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του κανονισμού αγώνων της Ε.Σ.Ο. και κατατίθεται ΕΓΓΡΑΦΩΣ στον επικεφαλής διαιτητή μαζί με παράβολο 90 €. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται αλλιώς εκπίπτει υπέρ της Ε.Σ.Σ.Ν.Α.

17. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ / ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
Ο επικεφαλής διαιτητής θα οριστεί από την ΤΕΔ-ΕΣΣΝΑ

18. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται εγγράφως και αυστηρά μέχρι την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 με e-mail στην ΕΣΣΝΑ

19. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οι εντός έδρας ομάδες πρέπει:
Α. Να ενημερώνουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Σ.Σ.Ν.Α. www.essnachess.gr με τα φύλλα αγώνος το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Η μη καταχώρηση του Φύλλου Αγώνος στην ΕΣΣΝΑ αποτελεί λόγο εξαίρεσης της ομάδας από επόμενες κληρώσεις της διοργάνωσης.
Β. Να καταθέτουν τα ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ φύλλα αγώνων στην ΕΣΟ, εντός της εβδομάδος.

20.ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ισχύουν οι κανονισμοί διασυλλογικών πρωταθλημάτων της ΕΣΣΝΑ και της ΕΣΟ και οι οδηγίες της ΚΕΔ.